Қант мақта-балалық пен бейқамдықтың тәтті символы - өте апталық жасы бар: 600 жастан көп. Осы уақыт ішінде ақсүйектердің нәзіктігінен ол халық серуенінің атрибуты болып, түрлі-түсті болып, бірнеше рет арзандап үлгерді.
Басқа тілдердегі қант мақтасының атаулары оның сыртқы түрін және" сиқырлы "шығу тегін көрсетеді: АҚШ-та" мақта тәттілігі", Англияда" сиқырлы жібек жіп", Германияда" қант жүні", Италияда" қант иірімжіп". Францияда оны "атаның сақалы", ал Израильде, Үндістанда және Грецияда — "әжелердің шашы"деп атайды.
Алғаш рет Қант нәзіктігі XV ғасырда Италияда танымал болды. Содан кейін бұл рахат қымбат деп саналды, өйткені қант байға арналған өнім болды, және сол уақытта осы ғажайып "иірімжіп" жасау оңай емес еді: арнайы құрылғы әлі жоқ. Қант кастрюльде ерітілді, ал жұқа қант "жіптері" шанышқылар арқылы алынды. Процесс өте қиын болды. Толық десерт болып саналған дайын өнім жемістермен тағамға берілді. XVIII ғасырда тәтті мақтадан нағыз өнер туындыларын жасай бастады. Карамельден жасалған алтын және күміс жіптермен безендірілген "қант иірімжіптерінен" Пасха жұмыртқалары ерекше танымал болды.
Қант мақтасын ерітуге арналған газ аппараты